14. lokakuuta 2011

Dyer, Sarah: Hirmun hauska päivä töissä

Pikkuinen Hirmu pääsee tänään isän kanssa töihin. Kunhan isä on lukenut aamun urheilumuutiset ja on valittu sopivat kravatit, niin päästään lähtemään. Aamuruuhkassa on hurja tungos. Monenlaiset ja monen väriset, hieman ehkä joitain tuntemiamme eläimiä muistuttavat oliot päristelevät menemään skoottereilla, potkulaidoilla ja olisikohan tuo yksi vaikka mäkiauto. Kuka tietää? Aamuisen kaupungin harmaa siluetti vain vilisee taustalla ja isää näyttää vähän hirvittävän. Hänen matkustustyyliään en kyllä suosittele kenellekään…

Työpaikalla on ensimmäisenä todella tärkeä kokous, ja pöydän ympärille näyttää kerääntyneen työmatkalta tuttua porukkaa. Tarjolla on keksiä ja kahvia ja muistiinpanojakin tehdään, sekä varmastikin hyvin tärkeitä päätöksiä. Isä viettää töissä myös paljon aikaa tietokoneella, mutta ei silti näytä pärjäävän Hirmulle pelissä.

Ruokatunnilla kaikki jonottavat tarjottimineen ruokalan linjastolla. Saakohan täällä ottaa itse vai annosteleeko ruokalan täti? Perunat näyttävät tehneen kauppansa, joku muu ei ehkä niinkään. Ruokatunnin jälkeen Hirmulla on tilaisuus ottaa nokoset, eikä isäkään kovin pirteältä näytä, mutta työt painavat päälle.

Työpäivän jälkeenkin on vielä monenlaista ohjelmaa, täytyy esimerkiksi käydä säästöpos… eikun siis pankissa, ja sitten kaikki haluavat yhtä aikaa kotiin. Taas on aikamoinen ruuhka. Hirmun mielestä päivä oli tosi kiva ja mikään ei ollut vaikeaa. Hän ei voi käsittää miksi isä aina valittaa työstään. Huomenna hän kuitenkin aikoo jäädä äidin kanssa kotiin. Ja äidillä se vasta näyttää helppoa olevankin…vai mitä luulet?

Työpäivä näyttää lapsen näkökulmasta aivan toiselta kuin aikuisen, mutta tämä kirja saattaa kuitenkin antaa jonkinlaisen käsityksen siitä mitä ne vanhemmat siellä päivät pitkät tekevät. Ainakin jos toimistotyöstä on kysymys. Kirjailija-kuvittajan omintakeinen tyyli on hauskaa katseltavaa. Hänen lempityöskentelymuodoikseen mainitaan pastelliliidut, muste, värikynät ja kollaasitekniikka ja taitaa olla niin, että niitä kaikkia on tässä kirjassa käytetty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti