26. heinäkuuta 2012

Ketolainen, Päivi: Iloinen huopakirja

Pro Bono (2010)

Kirjan valokuvat: Päivi Ketolainen sekä Piia Myllyselkä ja Jaana Tams
Huopatöiden ohjeet: Seena Luostarinen ja Riikka Holappa

Olemme kutsuneet pääkirjastoon ihkaoikeita lammasvieraita unikeonpäiväksi. Lampuri on luvannut tuoda elukat heti aamulla ja ne viettävät koko päivän karsinassaan kirjaston sisäpihalla. Eikä siinä vielä kaikki! Mauri Kunnaksen kuvakirjoista tutuksi tullut Herra Hakkarainen piipahtaa aamupäivällä tervehtimässä lapsia. Ehkä tämä unissakävelevä vuohihahmo pistäytyy myös lampaiden luona.

Eläinvieraiden inspiroimana laitoin lastenosaston tyrkkyhyllyyn esille monenlaisia kirjoja, joissa esiintyy lampaita tai kuttuja. Mukavia kuvakirjoja, joissa seikkailee lammas, on olemassa yllättävän paljon. On kadonneita lampaita, unilampaita ja taitaa mukana olla joku musta lammaskin.

Tietokirjoista haluan nostaa esiin Päivi Ketolaisen pari vuotta sitten ilmestyneen Iloisen huopakirjan, joka yhdistää lapsille suunnatun lammastietouden huovutusoppiin. Lammas on ihmisen vanha kaveri. Tiesitkö, että ihminen otti sen kotieläimekseen jo 10 000 vuotta sitten? Lampaita asuu kaikkialla, missä ihmisiäkin. Eniten lampaita on Australiassa, missä niitä on peräti 140 miljoonaa. Suomessa lampaita on 160 000 kappaletta.
Ihmisen kannalta lammas on monipuolinen ja hyödyllinen olento. Se tuottaa villaa ja maitoa. Teurasteuista lampaista saamme lihaa ja taljoja. Ja kun lampaan villa pestään, siitä erottuu lanoliina. Se on lampaan rasvaa, jota käytetään vaikkapa huulipunan ja ihovoiteiden valmistukseen.
Kirja selvittää myös huovuttamisen saloja. Maailman ensimmäinen huopa syntyi tarinan mukaan Nooan arkissa:
Aika kului arkissa verkalleen. Lampaiden karvalle kävi, kuten sille käy, jos keritseminen unohtuu. Villat alkoivat tippua itsekseen lattialle. Lattialla villat kostuivat. Kun lampaat tepastelivat sorkillaan niiden päällä, ne vanuivat ja tiivistyivät. Vihdoin koitti piävä, jolloin tulva oli ohi. Kun Nooa tyhjensi arkkia, hän löysi lampaiden hytin lattialta paksun villamaton.
Kirjan valokuvista saa paljon lisätietoa. Jopa sorkanleikkuusta on kuva. Samoin keritsemisestä. Huovutusohjeiden tukena on selkeitä kuvasarjoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti