1. helmikuuta 2013

Niemelä, Reetta: Heppastelua

Lasten Keskus (2012)
Kuvat: Marjo Nygård

Heppastelua-kirjan tapahtumat sijoittuvat Kiitolan ratsastuskouluun, jossa 10-vuotiaan Amirin ja vuotta nuoremman Ilonan touhuja ohjaavat Piia- ja Marketta-nimiset aikuiset. Lapset ovat onnellisia hevosten kanssa puuhaillessaan ja eräänä päivänä he alkavat pohtia, miten he voisivat heppastella niin, että hevosilla olisi mahdollisimman hyvä olla.

Heppastelua on monipuolinen kirja. Siinä tarinaan yhdistyy tietoa ja tunnekasvatusta. Myös kuvista ja kuvien teksteistä saa paljon lisätietoa. Tekijät ovat keksineet käyttää symboleja tietoaineksen jäsentämiseen. Riimunarulla merkityt laatikot auttavat syventämään hevostietoja. Niitä voi tutkia vaikka heppakerhossa. Omenalla merkityt haukkapalat sisältävät pieniä, mutta tärkeitä tiedonmurusia. Porkkanat puolestaan tarjoavat mielenkiintoista pohdittavaa. Avain merkitsee erilaisia puuhia: ohjeita, kirjoitusvinkkejä tai reseptejä tallipuuhiin tai kepparitallille. Höyhen taas kannustaa kokeilemaan, miten kuvittelu auttaa voittamaan pelon tai huolet tai muuttamaan asennetta myönteisemmäksi. Höyhen-harjoitukset eivät liity pelkästään heppasteluun vaan niitä voi hyödyntää myös muussa elämässä:
Syväjuurinen puu -harjoitus auttaa olemaan rauhallinen ja levollinen hevosten seurassa: 
Seiso paikallasi ja kuvittele, että olet kaunis puu. Tunne, miten juuresi kaivautuvat syvälle maahan ja imevät ihanaa, raikasta vettä. Jokainen lehtesi kimaltaa auringossa ja nauttii pehmeästä tuulesta. Mikään ei voi kaataa sinua. Kun ratsastat tai olet vaikka kokeissa koulussa, olet yhä sama puu, jonka juuret ovat syvällä maassa. 
Lapset oppivat, että ihmiset ja hevoset ovat loppujen lopuksi kovin samanlaisia ja pitävät samoista asioista. He huomaavat, että jokainen voi vaikuttaa omalla esimerkillään myös siihen, että kaikkia hevosia kohdellaan hyvin. Älä tee toiselle mitään, mitä et toivo tehtävän itsellesi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti