23. tammikuuta 2015

Läckberg, Camilla: Super-Santtu

Kuvittanut Millis Sarri
Karisto 2014

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ruotsalainen Camilla Läckberg tunnetaan parhaiten suosituista aikuisten dekkareistaan. Kirjailijalta on ilmestynyt myös pari ruokakirjaa, ja Millis Sarrin kuvittama Super-Santtu on hänen ensimmäinen lastenkirjansa. Alkukielellä ruotsiksi Super-Charlieta on saatavilla jo kaikkiaan kolmen tarinan verran, ja lisäksi löytyy niin musiikkia kuin pelikin. Super-Santtu ja pehmoleluvaras ilmestyy keväällä 2015.
 
Santtu on syntyessään ihan tavallinen vauva, mutta heti syntymänsä jälkeen, vielä sairaalan kehdossa pötkötellessään, Santtu saa sattumalta päälleen hieman avaruudesta lähtöisin olevaa tähtipölyä. Kukaan ei huomaa mitään, eikä Santtu itsekään aavista, että siitä lähtien hän onkin kaikkea muuta kuin tavallinen.
 
 
Äiti ja isä ovat Santun mielestä oikein kivoja, ja kotona odottavat sisko ja veli vaikuttavat myös mukavilta. Santun päivät lähtevät rullaamaan niin kuin vauvojen päivät nyt yleensä rullaavat, kunnes hän kerran yrittää auttaa isää vaipanvaihdossa leijumalla hoitopöydän yllä, ja isä pyörtyy säikähdyksestä. Santtu ymmärtää nopeasti omaavansa vähän epätavallisia kykyjä, ja myös, että kannattaa teeskennellä olevansa tavallinen. Isä ja äiti kun eivät ilmeisesti ole kovin lujahermoisia.
 
 
Tavallisen vauvan teeskenteleminen on Santusta helppoa ja jopa hauskaa. Uhrauksiakin se kuitenkin vaatii: kuka nyt haluaisi vapaaehtoisesti vaippaan kakata, kun pystyy käymään pöntölläkin, ja kyllähän se leijuminen olisi paljon helpompaa ja nopeampaa kuin ryömiminen. Joskus on täpäriä tilanteita ja Santtu melkein paljastuu, mutta isoja ihmisiä on helppo hämätä jokeltelemalla ja kuolaamalla. Santtu kyllä toivoisi, että hänelle ei leperreltäisi. Eihän sellaisesta sössötyksestä oikein saa edes selvää.
 
 
Santtu käyttää erityistaitojaan vain omaksi ilokseen, kunnes kuulee, että isoveljeä on kiusattu koulussa. Santtu raivostuu, ja päättää tehdä asialle jotain. Hänen isoveljeään ei kyllä kiusata! Ainoa ongelma on, että Santtu ei pääse kunnolla liikkumaan, sillä lentäminen ei oikein onnistu, mutta yllättäen harjoitusapua löytyy ennalta-arvaamattomalta taholta. Lentotasapainon löytämiseen vaaditaan vain pieni, ja lopulta aika ilmiselvä yksityiskohta, mutta sen jälkeen alkaakin tapahtua. Apuun lentää: SUPER-SANTTU!

 
Super-Santun tarinassa on runsaasti huumoria, yllättäviä käänteitä ja pieniä kommelluksia. Kuvitus on onnistunut, ja sen hauskoja yksityiskohtia kannattaakin tutkailla tarkkaan. Aikuisia hämäävä ja hämmentävä Santtu, joka itsekin ajattelee varsin aikuismaisesti, vaikka toki käyttäytyy monesti myös ikäiselleen sopivasti, on hykerryttävän mainio hahmo, jonka seikkailuja luen mieluusti enemmänkin.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti