13. helmikuuta 2015

Nuotio, Eppu & Louhi, Aino: Tämä vai tuo? Viljan syntymäpäivät

Bazar 2015











 
Kirjailija Eppu Nuotion ja kuvittaja Aino Louhen uuden Tämä vai tuo? -kuvakirjasarjan ensimmäinen osa on nimeltään Viljan syntymäpäivät. Fiinu on lähdössä äitinsä kanssa kaverin syntymäpäiville, ja ennen lähtöä on tietysti päätettävä monenlaista. Millaiset vaatteet sitä laittaisi päälleen ja mitä olisi kiva viedä kaverille lahjaksi? Kirjasarjan nimi kuvaa hyvin dialogin ja pohdintojen kulkua: vaihtoehtoja on aina vähintään pari, mutta kyllä niistä yleensä ne mieluisimmat löytyvät. Äidillä on myös onneksi aina mielipide kaikesta, tai Fiinu voi vastavuoroisesti välillä auttaa äitiä, jos eteen sattuu vaikkapa hyvin vaikea kenkiin liittyvä päätös. Kysymysten ja vastausten myötä selviävät kaikenlaiset asiat.
 
Ihastuin kirjan tunnelmaan ja kuvitukseen ensi lukemalta, koska se tuntui niin aidolta. Juuri tuollaiselta sitä lapsiperheessä monesti näyttää! Leikit ovat vähän levällään, sänkyä ei ole juuri nyt huomattu pedata, eikä keittiökään ihan kiillä puhtauttaan. Elämisen jäljet näkyvät, ja nimenomaan saavat näkyä. Kirjan molemmat äidit vaikuttavat tyypeiltä, jotka maltavat heittäytyä mukaan lasten leikkiin ja keskittyä tärkeimpään, eli rentoon yhdessäoloon, silloin kun sen aika on.


Tekstit tukevat aitouden vaikutelmaa. Tuotahan se lasten kanssa on: otatko jugurttia vai puuroa (en, vaan lettuja tai pannukakkuja!) tai puetko punaisen vai keltaisen mekon? Vaihtoehtoja on yleensä lukuisia ja kompromisseilla mennään eteenpäin, mutta ehkä tosiaan olisi hyvä osata enemmän iloita kaikista erilaisista mahdollisuuksista. Kuten takakansiteksti sen sanoo: "Jokainen päivä on täynnä valintoja ja jokaiseen päivään sisältyy jos jonkinlaisia mahdollisuuksia. Arki on hauskaa ja jännittävää!"



Viljan syntymäpäivien kuvituksesta löytyy viittaus toiseen kirjasarjaan, joka on myös aina tuntunut hyvin aidolta ja kuvannut osuvasti lapsiperheen arkea, eli Kristiina Louhen Aino -kirjoihin. Ainoihin verrattuna Viljan syntymäpäivät on monella tapaa kuitenkin sekä tutumman että ajankohtaisemman oloinen, mikä on tietysti aivan luonnollista, sillä onhan Aino -sarja jo melko iäkäs. Toisenkin yhteyden olin keksivinäni: äidit ja tyttäret ovat vahvasti esillä molemmissa sarjoissa, ja ehkä myös tekijäpuolella?




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti