1. heinäkuuta 2020

Aleksis Kivi: Seitsemän veljestä ja opas sen lukemiseen

Toimittaja: Sakari Katajamäki
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura 2020, 452 s.


Aleksis Kivi: Seitsemän veljestä
 

Keväällä 2020 tuli kuluneeksi 150 vuotta Seitsemän veljeksen ilmestymisestä. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura kunnioitti merkkipäivää kauniilla juhlapainoksella, johon on tutun tekstin lisäksi koottu visuaalisia tiivistyksiä, ns. ennakkojäsentäjiä, jotka helpottavat lukemista. Teoshan on melko laaja ja monipolvinen. Uskallan kuitenkin luvata, että se myös palkitsee lukijansa. Kirja kertoo vanhoista ajoista, mutta ei ole millään lailla vanhentunut. Päin vastoin. Testaa vaikka itse.

Kun kokeilimme kirjastossa avoimia kirjoittajatreffejä, valmistauduin selaamalla pinon kirjoittamisoppaita. Siri Kolun ja Sanna Pelliccionin Lue minut! -teoksessa annettiin tehtäväksi miettiä, mitkä kirjat kukin valitsisi, jos saisi loppuelämänsä aikana lukea vain ja ainoastaan kymmentä kirjaa. Pystyin heti nimeämään yhden. Arvaatko mikä se on?

Aivan, Seitsemän veljestä. Tutustuttuani SKS:n tuoreeseen laitokseen, tarkennan, että ottaisin juuri sen. Tarina on minulle vanhastaan tuttu. Isoäitini luki minulle Seitsemästä veljeksestä otteita ääneen jo ennen kuin osasin itse lukea. Ala-asteella keräsimme rahaa leirikouluun iltamilla, jonka ohjelmaan kuului katkelmia Seitsemästä veljeksestä. Yliopistossa Kiven teokset pomppasivat esiin kerta toisensa jälkeen, ja taisinpa käyttää itse puheopin harjoitustehtävässä Mauri Kunnaksen Seitsemää koiraveljestä.

En ole enää aikoihin työskennellyt lasten- ja nuortenosastolla, ja nyt olen siirtynyt kirjastohommista vallan toiselle alalle. Haikein mielin jätän blogiharrastukseni. Lasten- ja nuortenkirjallisuus on pääosin varsin mukavaa luettavaa, ja meinaan toki jatkossakin sitä lukea, mutta aika ei riitä siitä kirjoittamiseen.

Kiitos kaikille lukijoille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti