9. marraskuuta 2012

Asher, Jay & Mackler, Carolyn: Sinä ja minä sitten joskus

Otava (2012)

Englanninkielinen alkuteos The future of us

Suomentaja Laura Honkasalo

Eletään vuotta 1996. Vain alle puolet yhdysvaltalaisista lukiolaisista on käyttänyt internetiä. Kun Emman äitipuoli saa vauvan, Emman isä tahtoo hyvitellä esikoistaan ja lähettää Emmalle lahjaksi tietokoneen. Naapurissa asuva Josh tuo rompun, jonka oli saanut postissa. Nettipalvelin antaisi sata ilmaista käyttötuntia, kun Emma rekisteröityisi käyttäjäksi. Emma laittaa rompun koneeseen ja pääsee kirjautumaan nettipalveluun. Sitten ruutu jähmettyy ja sille avautuu hitaasti uusi nettisivu, jonka yläreunassa lukee Facebook. Sivulla on kuvia tuntemattomista ihmisistä ja pieniä kirjoituksia. Emma hämmentyy.

Yhtäkkiä huomaan jotain sinisen palkin alla ja värähdän. Siinä on kuva naisesta, joka istuu rannalla ja vieressä lukee Emma Nelson Jones. Nainen on kolmikymppinen ja hänellä on kihara ruskea tukka sekä ruskeat silmät. Vatsassani kutkuttaa, sillä nainen näyttää tutulta.
Liian tutulta.
Kun siirrän kursorin nimen päälle, nuoli muuttuu kädeksi. Klikkaan ja näkyville latautuu uusi sivu. Nyt kuva on isompi ja tietoja on niin paljon, etten tiedä, mistä aloittaisin lukemisen. Keskimmäisessä palstassa on sama kuva pienempänä ja vieressä lukee:
Emma Nelson Jones
Harkitsee raitoja.
4 tuntia sitten * Tykkää *Kommentoi 
Luen, että Emma Nelson Jones kävi Lake Forestin lukiota. Hän on naimisissa Jordan Jones Jr. -nimisen miehen kanssa ja hänen syntymäpäivänsä on 24. heinäkuuta. Vuotta ei kerrota, mutta syntymäpäivä on sama kuin minulla.  
Emma Nelson Jones on Emma itse. Emma pääsee lukemaan Facebookiin tulevaisuudessa kirjoittamiaan päivityksiä ja törmää lukuisiin uusiin asioihin.
Puhun enimmäkseen pojistani ja YouTubesta. Se on kai jokin leffasysteemi.
Nuorella Emmalla ei ole hajuakaan siitä, mikä tekstari on tai päivitys. Entä miten tulevaisuudessa voi tsekata netin ajaessaan? Onko Emmalla kenties tietokone autossaan? 

Emma jakaa yllättävän löytönsä Joshin kanssa ja nuoret huomaavat, että heidän tekemänsä valinnat vaikuttavat heti myös uusiin päivityksiin. Joshin tulevaisuus vaikuttaa niin lupaavalta, että hän pelkää Emman sotkevan sen nykyisyyden tekemisillään. Josh on ollut pitkään niin ihastunut Emmaan, ettei ole muita tyttöjä huomannutkaan, mutta tilanteet muuttuvat. Yhtäkkiä  Joshilla alkaa riittää vientiä ja Emmakin joutuu miettimään, mitä loppujen lopuksi tuntee Joshia kohtaan. 


Kirja on nopealukuinen ja rakenteeltaan selkeä. Siinä vuorottelevat Emman ja Joshin näkökulmasta kirjoitetut luvut. Suosittelen tätä kirjaa myös vähän lukeville nuorille miehille ja naisille, sillä teksti tuntuu etenevän hyvin, kun luvut ovat lyhyitä ja vaihtuvat tiheästi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti