4. tammikuuta 2013

Fretti

Perhemediat (2012)
Toimittaja: Anna Kylmänen
Kansikuva: iStockphoto
Kannen piirroskuva: Maria Riivali
Kannen ulkoasu: Heidi Kiviaho
Taitto: Ville Rautio

Kissoja tai koiria käsitteleviä kirjoja löytyy pienestäkin kirjastosta useampia, mutta frettiä käsittelevää suomenkielistä kirjaa on ollut vaikea löytää. Nyt Perhemcdioiden Minun lemmikkini -kirjasarjassa on ilmestynyt frettikirja. Kirja on suunnattu nuorelle lukijalle, ja siinä on saatesanat myös vanhemmille, joiden luokse lapsi suunnistaa mukanaan kuningasidea fretin hankkimisesta.

Mikä se fretti on? Fretti on lihansyöjä, joka kuuluu näätäeläinten sukuun. Sen sukulaisia ovat minkit, saukot ja kärpät. Fretti on pitkä ja kapea eläin, joka liikkuu niin halutessaan uskomattoman nopeasti ja ketterästi. Aikuinen naarasfretti painaa kirjan mukaan yleensä 400 grammasta puoleentoista kiloon ja pituutta sillä on korkeintaan puoli metriä. Urokset ovat naaraita reilun kymmenen senttiä pidempiä, ja ne voivat painaa jopa kolme kiloa. Fretin biologista alkuperää ei tunneta tarkasti. Luultavasti ihmiset käyttivät rotan ja kaniininmetsästyksessä alun perin villihillereitä. Vuosisatojen kuluessa kesytettyjä villihillereitä alettiin jalostaa sekoittamalla eri villihillerilajeja, kunnes syntyi se eläinlaji, joka nykyisin tunnetaan frettinä.

Kirja kertoo fretistä lemmikkinä, sen päivittäisestä hoidosta ja mahdollisista sairauksista. Myös fretin lisääntyminen käydään läpi. Kautta koko kirjan muistutetaan lemmikinomistajan vastuusta joka ikisenä päivänä lemmikin koko elämän ajan. Nuori (tai vanhakaan) lemmikinottaja ei välttämättä tule ajatelleeksi, kuinka paljon lemmikin hoitamiseen kuluu aikaa ja siksi kirjasta löytyy myös perheen frettitesti, jonka tarkoituksena on selvittää, onko koko perhe valmis lemmikin hankkimiseen.

Minun lemmikkini -sarjaan sisältyy kirjoja monesta muustakin eläinlajista kuin aikaisemmin mainitsemistani kissasta ja koirasta, esimerkiksi marsusta, chinchillasta, lemmikkisiilistä, minisiasta, vuohesta ja vesikilpikonnasta. Myös akvaario ja merivesiakvaario ovat saaneet oman kirjansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti