5. tammikuuta 2012

Hammond, Richard: Richard Hammondin huimat kokeet

Sanoma Magazines Finland Oy (2011)

Richard Hammond on monille tuttu TV:stä, niin autoihin kuin muuhun tekniikkaan ja tieteeseen liittyvistä ohjelmista. Asenne tutkittavia asioita kohtaan ei hänellä koskaan ole kovin vakava tai ryppyotsainen, eikä se ole sitä tässä kirjassakaan. Kirjan ohjeilla voi tehdä monenmoisia tieteellisiä kokeita, joiden tarvikkeet löytyvät suurelta osin kenen tahansa kotoa. Kokeiden teon ohella tulee kuin vahingossa imeneeksi itseensä monenlaista mielenkiintoista tietoa ja tutustuttua erilaisiin luonnontieteiden ilmiöihin.

Aihealueita kirjassa on monia. On erilaisiin ilmalentoihin tähtääviä projekteja: raketteja, liidokkeja ja kuplia. Löytyy myös kokeita joihin liittyy vettä, erilaisia mönjiä (eli fluideja) ja esimerkiksi saippuaa – eikä todellakaan puhdistustarkoituksessa. Useampikin kirjassa esitelty kemiallinen reaktio olisi hyvä testata ulkona, tai muussa helposti puhdistettavassa paikassa. Ja kenties sen todennäköisimmän sotkun siivoajan lupa olisi jälkiseuraamuksia ajatellen hyvä pyytää…

Kirjasta löytyy sotkuisempien hommien lisäksi myös paljon muuta. Tutustutaan äänen ominaisuuksiin, ja ohjeita löytyy esimerkiksi monenlaisten soittimien rakentamiseen. Myös ihan syötävää tavaraa syntyy jäätelön ja mehujään ominaisuuksia tutkittaessa sekä ylipäänsä maku- ja hajuaistin toimintaa tarkasteltaessa. Makuaistia näyttää myös olevan melko helppo huijata. Haluaisitko tietää miten?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti