31. elokuuta 2012

Ian Whybrow: Moikataan viidakon eläimiä!

 Mäkelä (2012)
Kuvitus: Ed Eaves
Suomentanut: Raija Rintamäki

Ian Whybrow riimittelee kirjansa ensimmäisellä aukeamalla ytimekkäästi: "Viidakkoon norsu lapsensa johtaa. Keitähän pikkuinen siellä kohtaa?" Jatkossa kirja keskittyy vastaamaan tähän kysymykseen.

Ylipäätään tekstiä on tässä kirjassa hyvin vähän. Kullakin aukeamalla esiintyvät eläimet lähinnä vain nimetään. Tämän jälkeen ne kaikki tervehtivät norsua. Viimeisellä aukeamalla esiintyvät vielä kerralla ne kaikki: sarvikuono, krokotiili, pantteri, käärme, tiikeri sekä liuta lepakkoja. Ed Eavesin suurenmoisen värikkäät kuvat ovat koko aukeaman kokoisia ja kirja soveltuu pienten lasten ääneenlukutuokioihin, vaikka ryhmäkoko olisi isokin, koska tämän melko isokokoisen kirjan kuvat on helppo nähdä hiukan kauempaakin.

Kuvien eläimet ovat saaneet samettisen pinnan, jota on mukava silitellä. Itse asiassa tällainen silittelymahdollisuus voi olla pienelle lukijalle isokin ekstra. Näkö- ja kuuloaistin lisäksi satuhetkeen saadaan liitettyä myös tuntoaisti.

Eri ihmiset hahmottavat maailmaa eri aistikanavia painottaen. Pieni lapsi on ensin kinesteettinen oppija, hän oppii asioita koko kehollaan, tekemällä. Seuraavaksi mukaan tulee taktiilisuus, maailman hahmottaminen tunnustelemalla. Ilmankos viime vuosien aikana on ilmestynyt useita muitakin koskettelukirjoja. Löydät ne kirjoittamalla kirjaston aineistohakuun hakusanan koskettelukirja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti