15. maaliskuuta 2013

Happonen, Sirke: Muumiopas

SKS (2012)
Ulkoasu ja taitto Anne Kaikkonen

Muumiopas ei ole lastenkirja. Se on hakuteos, muumimaailman Kuka kukin on -kirja, joka esittelee yli sata hahmoa ja hahmotyyppiä agentista ötökkä Salomeen. Mukaan ovat pääseet Tove ja Lars Janssonin alkuperäiset muumihahmot. Tietoa tarjoillaan hahmojen luonteista ja vaiheista, mutta Sirke Happonen on kirjoittanut tärkeimmistä hahmoista myös erilliset osiot, joissa hän kertoo esimerkiksi meidän maailmamme muumipeikoista.

MEIDÄN MAAILMAMME MUUMIPEIKOT
Keskuudessamme kulkevat muumipeikot ovat huomaavaisia ja kilttejä, he ovat sitä ihan oikeasti. He lähestyvät toisia kiinnostuneina ja harvoin loukkaavat ketään. Toisaalta he huomaavat aina jonkun, joka herättää heissä sääliä. He kokevat olevansa vastuussa kaikkien epäonnesta tai ainakin heidän tilansa kohentamisesta. Muumipeikot ovat niitä, joiden kuuluisi olla auttamassa maailman kriisialueilla. Koska he eivät mene, he potevat ikuista syyllisyyttä. Todennäköisesti he tuskin kestäisivätkään, sillä muumipeikot ovat hyvin herkkiä [..].

Joidekin hahmojen kohdalta löytyy myös ohje, miten tietyksi hahmoksi voi muuntautua.
MUUNTAUDU NIPSUKSI (mikrotason harjoitus)
Laske rahasi. Huomaat, että sinulla on liian vähän. Mikä olisi nopein keino saada lisää? [..] Jos tuttavasi soittaa jotain instrumenttia, värvää hänet katusoittajaksi. Tee suurikokoinen juliste, jossa ilmaiset hänen olevan suuri nimi. Kun tuttava musisoi, kerää rahat. Pidä ne itse, saahan tuttava kanavan itseilmaisuun. Kerro hänelle, että taide syntyy vasta tilanteessa, jossa on myös vastaanottaja. Jos hän ei enää halua soittaa, vaihda tuttavaa. Ihmisillä on yllättäviä taitoja, joita voi hyödyntää ainakin kerran. Lähde ajatuksesta, että kaikki halua vat auttaa sinua rikastumaan. Ethän sinäkään tyhjän panttina ole vaan hankit vaivalla näkyvyyttä. Mainosten laatiminen ja bisnesideoiden keksiminen on kyvykkäiden työtä, eivätkä muumit ja mymmelit sellaiseen ryhdy. He vain tekevät tai - mikä pahempaa - ovat.

Kirjan kuvitus on runsasta. Alkuperäisteosten lisäksi Sirke Happonen on poiminut aineistoa myös kuvitusluonnoksista ja käsikirjoituksista. Hiukan minua häiritsi se, ettei kaikissa kuvissa ollut tietoa siitä, mistä ne olivat peräisin. Lisäksi kiusaannuin siitä, että toisinaan hahmojen nimet kirjoitetaan pienellä, toisinaan isolla alkukirjaimella. Tekijä olikin liittänyt aivan kirjan loppuun hemuleille osoittamansa kappaleen, jossa hän kertoo, että Tove Janssonin omakin käytäntö oli tässä kohtaa epäyhtenäinen. Jopa Muumipeikko esiintyy joissain kirjoissa isolla, joissakin kirjoissa pienellä alkukirjaimella kirjoitettuna.

Jos haluat nähdä, kun Sirke Happonen kertoo kirjastaan, katso se osoitteessa https://www.youtube.com/watch?v=pnxhbk2sfo8.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti