29. maaliskuuta 2013

Soiva laulukirja: 50 suomalaista lastenlaulua: paina nappia ja laula mukana

Tammi (2013)
Toimittanut Soili Perkiö
Kuvittanut Terese Bast
Säestys Vilhelmiina Luokkanen

Musiikkipedagogi Soili Perkiö on valinnut tähän kirjaan 50 lastenlaulua. Kaikki iki-ihanat tutut tuntuvat mahtuneet mukaan lauluvalikoimaan, mutta kansanlaulujen ohella mukana on Perkiön omaa tuotantoa. Kyse ei ole aivan tavallisesta laulukirjasta, sillä sanojen ja nuottien lisäksi mukana tulee säestys. Vilhelmiina Luokkanen on säestänyt laulut pianolla (tai huuliharpulla) ja soiton saa kuuluville nappia painamalla. Kirja on tukeva, eikä nappeja ole liian monta, joten käyttöliittymä vaikuttaa toimivalta ja kestävältä. Bonuksena mukana on vielä kuulokeliitäntäkin.

Hakemistot helpottavat kirjan käyttämistä ja myös säestyksen esiinsaaminen on selitetty seikkaperäisesti. Loppuunsaakka miettimisestä kertoo se, että lukijalle kerrotaan käytöstä poistetun kirjan olevan ongelmajätettä, joka tulee hävittää asianmukaisesti.

Terese Bastin kuvitus houkuttelee selailemaan kirjaa. Pääosa kuvista on niin isokokoisia, että niitä voi hyvin näyttää myös vähän isommalle ryhmälle.

Soili Perkiö on palkittu yhdessä Hannele Huovin kanssa Lastenkulttuurin valtionpalkinnolla vuonna 2009. Palkinto tuli uranuurtavasta ja innostavasta työstä lapsiperheiden loru-, laulu- ja leikkiperinteen uudistamisessa ja vaalimisessa sekä kirjallisuus- ja musiikkikasvatuksen kehittämisestä aiempaa lapsilähtöisempään suuntaan.

Soili Perkiön sydäntä lähellä on ajatus, että kuuntelemaan oppiminen on tie sekä oman itsensä ymmärtämiseen, että toisten ihmisten kanssa kommunikointiin. Kuuntelun kautta löytyy myös herkkyys, jota nykymaailmassa tarvitaan. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti