13. maaliskuuta 2014

Kirkkopelto, Katri: Molli

Lasten keskus (2013)
Molli on pieni olento, joka asuu yksin suuressa talossa ympärillään villiintynyt puutarha. Mollin piha on täynnä kylttejä pitämässä uteliaat olennot poissa: "Yksityisalue", "Älä tule", "Hus", "Pääsy kielletty". Eräänä päivänä pikku Sisu eksyy Mollin talon luo ja uteliaana olentona koputtaa Mollin oveen. Molli hämmästyy valtavasti, sillä kukaan ei ole koskaan ollut hänen oven takanaan! Valitettavasti Molli on tottunut olemaan epäystävällinen, yrmeä ja vakava - niin kuin kaikki muutkin hänen sukulaisensa. 

- Hei, asutko sinä täällä, en kai häiritse, mutta ajattelin.. Pikku Sisu höpötti hieman hengästyneenä. 
Se ei ehtinyt sanoa enempää, kun Molli kivahti kiukkuisesti:
- Ai häiritse? Kyllä häiritset! Keskeytit tärkeän jonninjoutavan tekemisen. Ja etkö osaa lukea? Kyltissä sanotaan Yksityisalue. Ja minä olen se Yksityis! 

Mollia alkaa kuitenkin kaduttaa, että hän passitti pikku Sisun tiehensä. Mollilla ei nimittäin ole koskaan ollut ystävää ja hän on kovin yksinäinen. Molli lukee kirjoista, että ystävä on joku erityinen, jolle voi supattaa salaisuuksia ja jonka kanssa voi kokea seikkailuja. Ystävä saa hyvälle tuulelle ja ystävän kanssa voi jopa kinata ja kiukutella! Molli lukee myös, että "paras lahja, jonka voi ystävälle antaa, on hymy ja iloinen nauru." Hän hämmästyy valtavasti! Mikä ihmeen hymy? Mikä ihmeen nauru? Mollin suku on aina ollut täynnä hapannaamoja - kukaan ei ole ikinä opettanut Mollia tekemään mitään muuta kuin murjottamaan. Ja Mollille murjottaminen riittää! Molli alkaa töihin: hän maalaa kaikkiin sukulaistensa kuviin iloiset hymynaamat, korjaa talon pihalla olevia kylttejä ja lopuksi kiinnittää portille lujasti kyltin "Ystävää kaivataan", ja alkaa odottamaan ystävää. Ja eräänä päivänä, kun Molli on jo melkein menettänyt toivonsa, kuuluu ovelta pienen pieni koputus..

Katri Kirkkopellon kirjoittama ja kuvittama Molli on tarina ystävyydestä ja yksinäisyydestä. Suloinen ja hauska kuvitus täydentää kirjan tarinaa hienosti. Kirja sopii ääneen luettavaksi pienemmille tai itse tutkittavaksi vähän suuremmillekin lapsille.


Lasten keskus (2013)
Kirjassa käsitellään paljon erilaisia tunteita, ja Katri Kirkkopelto ja Tiina Haapsalo ovatkin tehneet kuvakirjaan perustuvan kirjasen Molli: hyvällä mielellä vai pahalla päällä: tunteet taidoiksi. Kirja sisältää materiaalia erilaisten tunnetaitojen harjoittelemiseen ja omien tunteiden tunnistamiseen joko yksin tai ryhmässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti