26. maaliskuuta 2014

Smale, Holly: Geek girl: Matalalentoa mallitaivaalla

Miten ihmeessä 15-vuotiaasta Harrietista tulee maailmankuulun muotisuunnittelijan uusi tähtimalli?
Tammi 2013

Olen Harriet Manners: huippuoppilas, puolijalokivien keräilijä, virheettömässä mittakaavassa toteutettujen pienoisjunaratojen rakentaja, listojen kirjoittaja, kirjojen aakkostaja ja genrettäjä, keksittyjen sanojen käyttäjä, puutarhan perällä kahdenkymmenenkolmen kiven alla asuvan siiran suojelija. 
Olen Harriet Manners:
NÖRTTI. 
Harriet Manners on ihan tavallinen 15-vuotias koulutyttö - paitsi että hän on nörtti. Ongelmia Harrietilla riittää: hänen nörtti-ihailijansa Toby ja vihamiehensä Alexa - koulun suosituin tyttö - eivät jätä häntä rauhaan. Onneksi Harrietilla on maailman paras ystävä Nat ja ihan mukavat vanhemmat, isä ja äitipuoli Annabel. Harriet saa kuitenkin uusia päänvaivoja, kun hän menee muotimessuille ystävänsä Natin kanssa. Käykin nimittäin niin, että koko ikänsä mallin urasta haaveilleen Natin sijaan mallitoimisto nappaakin Harrietin listoilleen. Harrietin, jota muoti ei voisi vähempää kiinnostaa, ja joka pukeutuu pääasiassa Nalle Puh-puseroihin.

Harrietin elämä kääntyy hetkessä päälaelleen ja hänellä on vihdoin mahdollisuus muuttua ankanpoikasesta joutseneksi ja olla joku muu kuin nörtti. Vaikka mallintyö ei olekaan niin yksinkertaista, löytää Harriet itsestään uusia puolia. Lisäksi Harrietin kanssa kuvauksia tekevä Nick aiheuttaa sydämentykytyksiä kerran jos toisenkin.. Kaikki ei kuitenkaan suju suunnitelmien mukaan, sillä Harrietin vihaajien lista tuntuu vain pitenevän, ja omien ihmissuhdekiemuroidensa lisäksi Harriet joutuu selvittelemään myös isänsä ja äitipuolensa aviokriisiä.  Loppujen lopuksi Harrietin täytyy selvittää, kuka hän oikeastaan on, ja miten paljon uhrauksia hän on valmis tekemään ollakseen malli.

Geek girl: matalalentoa mallitaivaalla on Holly Smalen kolmiosaisen sarjan avaus. Kirja sisältää myös omaelämäkerrallisia aineksia, sillä Smale pestattiin 15-vuotiaana lontoolaisen mallitoimiston listoille. Geek girl on kepeä, romanttinen ja hauska, mutta siitä löytyy myös syvempi puoli. Harriet kamppailee samojen ongelmien kanssa kuin monet muutkin teini-ikäiset: miten sopia joukkoon, miten olla oma itsensä ja miten olla rehellinen. Kirjan hahmot ovat välillä jopa hullunkurisia ja vähän liioiteltujakin, mutta samalla se tuo kirjalle omanlaisensa sävyn ja tunnelman. Kirja käsittelee erilaisia ihmissuhteita, ja vaikka välillä tilanne vaikuttaa toivottomalta, kääntyy kaikki kuitenkin parhain päin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti