2. joulukuuta 2011

Hämäläinen, Karo: Kirjastonhoitaja Moilanen ja karanneet tarinat

Kuvitus Pasi Pitkänen
Sisarukset Liisa ja Matti viettävät rauhallista lauantaiaamupäivää kotikaupungissaan Jylhäkoskella. Painavaa kirjakassia raahaten he tekevät matkaa Kirjakujalle, Jylhäkosken kirjastoon, jossa tietävät suuresti arvostamansa (omalaatuisen) kirjastonhoitaja Moilasen odottavan. Matkalla alkaa kuitenkin tulla vastaan mitä mielenkiintoisinta porukkaa. Tuo kaunis nuori nainen valokuvausliikkeen edessä voisi olla Prinsessa Ruusunen, jäätelökioskilla jonottava pieni poika valehtelee ja näyttää ihan siltä niin kuin pojan nenä kasvaisi… Kun vielä kulman takaa vastaan kävelee lohikäärme, jolla on vaalenneet ja haalenneet suomut alkaa homma tosissaan ihmetyttää. Harhanäkyjäkö tässä nähdään vai mitä oikein on meneillään?

Yhtäkkiä kirjallisuudesta tuttujen hahmojen vilinässä näkyy yksi tuttu henkilö: kirjastonhoitaja Moilanen! Eikä syy voi olla aivan vähäinen kirjastonhoitajan näin jouduttua usean kymmenen metrin päähän kirjastostaan. Moilasen asunto kun sijaitsee kirjastoa vastapäätä, eikä hänellä yleensä ole tapana viettää aikaa juuri muualla kuin töissä tai kotona. Kirjastonhoitaja on hädissään ja kertoo kauhistuneena aamun tapahtumista eli kuinka hän oli ihmeellisesti hyllystä tipahtaneiden kirjojen kasaa selvitellessään huomannut niiden sivujen olevan tyhjiä! Kaikki tekstit olivat kadonneet ja kirjojen hahmot karanneet seikkailemaan oikeaan elämään. Syytteet virkavelvollisuuden laiminlyönnistä ja turvallisesti kirjojen maailmassa elävien henkilöiden heitteillejätöstä julmaan ulkomaailmaan risteilevät kirjastonhoitajan puheissa. Henkilöt olisi tietysti saatava takaisin kirjojen sivuille – eihän kukaan tyhjiä kirjoja lainaa.

Onneksi apuun löytyy kenties paras mahdollinen kirjallisuuden henkilö: Sherlock Holmes. Moilanen ja lapset pyytävät mestarietsivää apuun, selittävät ongelmansa ja saavatkin todistaa kuinka tämän maailman suurimman salapoliisin aivot alkavat toimia täydellä teholla. Yksitellen kirjojen hahmoja alkaa löytyä, ja heitä saadaan houkutelluksi takaisin omien kirjojensa lehdille. Osa on helpommin löydettävissä kuin toiset ja melkomoisia seikkailuja ja ponnistuksia vaaditaan joidenkin saamiseksi turvallisesti takaisin omaan maailmaansa. Klassisen salapoliisitarinan loppuun kuuluu tietysti myös syyllisen paljastaminen, eikä sellainen jää puuttumaan tästäkään kirjasta.

Karo Hämäläisen sympaattinen kirjastonhoitaja Moilanen (kuten myös Matti ja Liisa) on aiemmin seikkaillut Kirjakuja-nimisen äidinkielen oppikirjan kolmannen ja neljännen luokan kirjoissa. Myös muista Kirjakuja-hahmoista on ilmestynyt, ja kaiketi ilmestyy jatkossakin, kirjamittaisia teoksia. Jylhäkoskelle sijoittuvia tarinoita omista hahmoistaan kirjoittavat Hämäläisen lisäksi Eppu Nuotio, Tapani Bagge ja Tomi Kontio. Kuvittajia kirjoilla on kaikkiaan kuusi ja heidän näkemyksensä tuovat oman lisänsä lukijan saamaan kuvaan Jylhäkoskesta ja sen katuja tallaavista hahmoista. Kirjat on suunnattu 9-13 -vuotiaille.

Kirjastonhoitaja Moilanen ja karanneet tarinat -kirjan saapuminen painosta aiheutti järkytyksen kirjailijalle, mutta etenkin kustantajalle. Ilmeisesti kustantamon tietokonejärjestelmästä johtuen kirjan nimeksi oli livahtanut K.H. Moilanen ja karanneet tarinat Kirjastonhoitaja Moilasen sijaan. Kansien vaihtamiseen tai muuhunkaan asian korjaamiseen ei lopulta ryhdytty, ja Hämäläisenkin harmitus muuttui huvitukseksi. Seuraavassa, jo ilmestyneessä Moilas-tarinassa (K.H. Moilanen: Seikkailuni) virhe on hyödynnetty: kirja ilmestyi salanimellä K. H. Moilanen ja kertoo kirjastonhoitajan elämän varrelle kertyneistä seikkailuista hänen itsensä ollessa kirjan minäkertojana. Kirjasta selviää myös tarina alkukirjainten takana.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti