15. helmikuuta 2013

Hämäläinen, Karo: Hurraa Helsinki!: ikioma kaupunki

Tammi (2012)

Kuvittanut: Salla Savolainen

Vietin joku aika takaperin Helsingissä kokonaisen päivän. En tunne pääkaupunkiamme kovin hyvin, mutta Kiasman pääoven sentään tiedän ja niinpä sovin tapaamisen lounasseuralaiseni kanssa sen luo. Kiasman kaupan näyteikkunassa oli sopivasti esillä Hurraa Helsinki! Ikioma kaupunki. Se olisi soveltunut erinomaisesti lukemiseksi kotimatkalle, sillä en ollut ehtinyt tutustua tähän kuvakirjaan, vaikka se ilmestyi jo vuosi sitten, ja vaikka se sai Finlandia Junior -ehdokkuuden, jonka viimeistään olisi pitänyt sytyttää niin paljon kiinnostusta, että olisin lukenut kirjan. Valitettavasti oli maanantai, ja Kiasma kauppoineen oli kiinni, joten en voinut tehdä heräteostosta vieläkään. Päätin kuitenkin hetimiten hommata kirjan käsiini ja kirjoittaa siitä tänne.

Hurraa Helsinki! Ikioma kaupunki julkaistiin Helsingin design-juhlavuoden kunniaksi. Samalla se juhlisti Helsingin kahtasataa vuotta pääkaupunkina. Designin ja Helsingin lisäksi kirjaan tarvitaan tietenkin tarina. Se alkaa siitä, kun mehukannu hajoaa, ja helsinkiläisperhe lähtee ostamaan rikkimenneen tilalle uutta. Perhe suuntaa kutosen raitiovaunulla kohti kirppistä. Tietoruudussa kerrotaan, että liikennettäkin pitää suunnitella ja annetaan linkkivinkki, jonka avulla lukija voi seurata raitiovaunujen matkaa reaaliaikaisesti. Varsinainen Helsinki-opas kirja ei kuitenkaan ole, vaikka Helsinkiä tunteva lukija voikin bongailla tuttuja paikkoja perheen matkan varrelta.

Kirjasta on iloa monen ikäiselle lukijalle. Salla Savolaisen tarkat kuvat ilahduttavat lukutaidotontakin ja tietoruuduista aikuinen saa uutta informaatiota tai voi kerrata tietojaan suomalaisesta muotoilusta ja muotoilijoista. Aivan kaikki on jonkun suunnittelemia, niin kolajuomapurkki kuin bussikatos. Tarinaan voi toki tutustua ilman tietoruutujakin. Hauskana bonuksena on aukeaman kokoinen peli, jossa edetään noppaa heittämällä design-esineestä toiselle eksynyttä isää etsien.

Englanninkielisille kavereille voi vinkata Elina Heleniuksen käännöstä Hooray for Helsinki!: our very own city ja aivan pienet voivat mutustella Mini-Helsinki-katselukirjan tukevia aukeamia. Katselukirja on tekstitön, mutta ilahduttaa silti myös aikuista. Se on koottu Hurraa Helsinki -kirjan kuvamateriaalista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti