12. huhtikuuta 2013

Simola Marja: Miten joutsen sai mustat jalat

Pieni Karhu (2012)
Kuvittanut Leea Simola

Simoloiden selkokirjassa luonnon ilmiöitä selitetään ensin saduissa. Tämän jälkeen selvitetään tiedemiesten käsitys saman ilmiön alkuperästä. Mukana on tuttuja tarinoita, kuten kertomus siitä, miten karhu sai töpöhännän, mutta tekijät ovat valinneet mukaan myös oudompia kansansatuja ja säilyttäneet tarinoissa vieraita nimiä, paikkoja ja eläinlajeja. Lukijaa ei aliarvioida, vaan asioita selitetään luontevasti, vähän niin kuin kerraten. Kalevalan pohjalta mukautetun maailmansyntytarinaan liittyy seuraava tietoruutu:

Tiedemiehet uskovat,
 
että maailma syntyi alkuräjähdyksestä. 
Vähän samalla tavalla 
kuin muna meni rikki 
ja sen osat hajosivat taivaalle.

Teksti on aseteltu ilmavasti, juuri niin kuin selkokielen ohjeissa neuvotaan. Ulkoasultaan kirja on jämäkkä. Kansi houkuttelee ottamaan kirjan käteensä. Mustavalkoinen kuvitus ei ole kovin myyvä, mutta kuvista lukija saa lisätietoa, esimerkiksi siitä, miltä sadussa mainittu eläinlaji näyttää.

Kustannus Oy Pieni Karhu on jo useamman vuoden ajan tehnyt merkittävää työtä kustantamalla selkokielisiä kirjoja. Tästä työstä kustantaja Leena Reiman sai tunnustuksena Seesam-palkinnon vuonna 2009.  

Olen esitellyt kirjan Onnimannissa 1/2013.

Lasten selkologo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti