12. tammikuuta 2017

Socha, Piotr: Mehiläinen

Piotr Socha
Tekstin toimittanut Wojciech Grajkowski
Puolasta suomentanut Päivi Paloposki 
Nemo 2016

Socha, Piotr: Mehiläinen (2016)


Mehiläiset ovat eläneet maapallolla ainakin 100 miljoonaa vuotta. Ne ovat peräisin ajoilta, jolloin dinosaurukset elivät. Mistä tämä voidaan tietää? Mehiläiset-kirja vastaa: "On löydetty vanhaa meripihkaa, johon on jähmettynyt raidallisia hyönteisiä." Teoksesta löytyy vastaus moneen muuhunkin mehiläisaiheiseen kysymykseen. Mikä on mehiläisen lentonopeus? Kuinka monta munaa kuningatarmehiläinen voi munia päivässä? Kuinka paljon mettä työläismehiläinen jaksaa kantaa?

Piotr Socha (syntynyt 1966) on puolalainen kuvittaja, joka tuntee mehiläisten maailman. Kustantajan esittelytekstin mukaan Piotr Sochan isä toimi mehiläistarhaajana. Isokokoinen teos on täpötäynnä hienoja kuvia, joiden tyyli tuo mieleen vanhat opetustaulut.

Socha, Piotr: Mehiläinen (2016)

Teoksessa kerrotaan, että kasveilla on kaksi elämäntehtävää: kasvaa ja tuottaa siemeniä, joista kehittyy uusia kasveja. Eri kasveilajeilla on erilaisia pölytysstrategioita, on itsepölytteisiä ja tuulipölytteisiä kasveja. Parhaita siemeniä syntyy, kun siitepöly on peräisin toisesta kasvista.

Tiedän, että mehiläisiä pidetään parhaina pölyttäjinä, mutten ole ymmärtänyt mihin väite perustuu, sillä pölyttäviä hyönteisiä on muitakin. Piotr Sochan kirjassa näin ensimmäisen kerran termin kukkauskollisuus. Sochan mukaan kukkauskollisuudeksi kutsuttu ilmiö esiintyy vain mehiläisillä, jotka keräävät ensin yhden lajin kasvit ja hoitavat muut lajit myöhemmin. Näin myös siitepöly kulkeutuu tarkoituksenmukaisesti esimerkiksi lehmuksen kukasta toiseen eikä esimerkiksi lehmuksesta vadelmaan.

Socha, Piotr: Mehiläinen (2016)

Kirja on vahvaa tekoa. Värikkäitä kuvia voi katsella pienikin, mutta tekstimassa vaatii jo edistyneen lukijan, vaikka otsikoita silmäilemällä voikin poimia tarkempaan syyniin vain kaikista kiinnostavimmat aiheet. Kieli on tavallista yleiskieltä, mutta tekijä havainnollistaa mukavasti.
On laskettu, että tuottaakseen yhden kilon hunajaa mehiläisten täytyy käydä muutamassa miljoonassa kukassa, jolloin ne lentävät noin 150 000 kilometriä. Matka on suunnillen sama kuin jos ne lentäisivät neljä kertaa maan ympäri.
Varsin tehokasta porukkaa ovat!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti