4. marraskuuta 2011

Lindenbaum, Pija: Essin uni hukassa

Essi ja Serisia ovat parhaat kaverit ja Essi on saanut luvan mennä yökylään. Kaverukset ovat aivan innoissaan ja Essi toivoo, että häntä tuomaan tullut isä lähtisi nopeasti kotiin. Kun isä on mennyt, vieras talo tuntuukin äkkiä oudolta. Iso halli monine suljettuine ovineen on ehkä vähän pelottava ja talossa haisee vieraalta. Serisia esittelee paikkoja ja talosta löytyy esimerkiksi kamalan vanha mummu ja koira, jolla on tosi ällö patti päässä. Essi ei erityisemmin ihastu kumpaankaan.

Vihdoin päästään aloittamaan yökyläily kunnolla ja syödään vähän mehujäätä. Aika outoa on, että Serisia muka saa kaksi ja Essi vain yhden. Luolan rakentaminen on juuri kesken, kun tulee ruoka-aika. Kattaus on paljon hienompi kuin Essin kotona ja ruokakin erilaista. Essi kuitenkin maistaa. Serisia taas haluaisi keksejä ja löytääkin keinon niitä saadakseen, äitinsä kiellosta huolimatta.

Nukkumaanmenoaika tulee yllättävän nopeasti ja Serisia sammuttaa valon Essin toiveesta huolimatta. Essiä pelottaa, kun koira on samassa huoneessa ja hän vain odottaa aamua tuijottaen pimeyteen. Kenties Essi kuitenkin onnistuu nukahtamaan, sillä seuraavat tapahtumat vaikuttavat uneksituilta. Serisia ei yhtäkkiä olekaan enää huoneessa, joten Essi lähtee etsimään häntä ja harhailee ympäri taloa unen ja valveen rajamailla. Erään oven takaa Essi löytää Serisian vanhemmat, tosin jättikokoisina ja syömässä jättikokoista täytekakkua. Toisen oven takana makaa vanha mummu pikkiriikkisessä sängyssä ja tarvitsee Essin apua nukahtaakseen.

Muutakin vähän outoa tulee vastaan ennen Serisian löytymistä ja sitten tytöt päätyvät yhdessä uuteen nukkumapaikkaan. Essin isä ja Serisian äiti löytävät heidät aamulla ja kotimatka voi alkaa. Essin yhteenveto kiteyttää kaiken aika hyvin ”Nyt minä olen ollut yökylässä. Ei se niin kovin kivaa ollut.” Odotukset eivät ihan täyttyneet, paras kaveri ei ehkä ollutkaan ihan niin mahtava kuin kuvitteli ja vieras koti oli täynnä itselle tuntemattomia asioita. Kuvitus onnistuu hienosti kuvaamaan lapsen tunteita uudessa tilanteessa, kun kaikki on vähän outoa ja heijastuu vielä uniinkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti