20. tammikuuta 2012

Westerlund, Kate: Suuri luistelukisa

Lasten Keskus (2011)

Kuvitus Eve Tharlet
Riemastuttavan hauska ja toisaalta herkkä kuvitus kertoo tekstin kera tarinan eläinten jokavuotisesta luistelukisasta. Ystävykset Pyry, Aatos ja Helmi päättävät kaikki osallistua, vaikka voittaminen ei heille – ainakaan jokaiselle – olekaan se tärkein asia.

Pyry on kani, ja kanit ovat luonnollisesti nopeita. Pyry on myös huippuluistelija ja haluaa osallistua kisaan ihan tosissaan, voitto mielessään. Aatos taas on erittäin älykäs orava ja paras aika monessa asiassa. Luistelukisaan hän on valmistautunut hiomalla teorioitaan ja uutta tekniikkaansa ja hienosäätämällä luistimiaan. Helmi taas on kilpikonna, eivätkä ainakaan ystävät kovin vahvasti luota tämän voittomahdollisuuksiin. Eivät he Helmille sitä kerro, koska eivät halua pahoittaa tämän mieltä, mutta eipä Helmi itsekään voitosta niin välitä: kisan tunnelman kokeminen on ihan riittävää.

Kisapäivänä koko metsänväki kerääntyy nauttimaan talvisesta tunnelmasta ja jännittävästä kilpailusta. Kilpailijat ovat valmiina, lähtölaukaus kajahtaa ja Pyry säntää joukon kärkeen. Kisassa on mukana paljon erilaisia eläimiä – myös sellaisia joita ei uskoisi talvisessa metsässä kohtaavansa – ja toisilta luistelu näyttää sujuvan hieman paremmin kuin toisilta. Kisaan osallistuminenhan se tärkeintä onkin, ja vaikka Helmi tuntuu jäävän joukosta, hän yrittää silti parhaansa ja nauttii luistelusta ja tunnelmasta. Innolla mukana on myös Aatos, joka luistelee muun joukon mukana. Muut seuraavat keskittyneinä kaartuvaa rataa, mutta Aatoksella on kuono muistikirjassaan, eikä hän huomaa mutkaa! Täysin muistiinpanoihinsa syventyneenä Aatos vain jatkaa matkaa, kunnes kuuluu risahdus ja jää antaa periksi…

Helmi näkee onnettomuuden ja yrittää luistella nopeasti hyisessä vedessä räpiköivän Aatoksen avuksi. Vauhti ei kuitenkaan sovi Helmille ja hän liukastuu ja kellahtaa selälleen. Samaan aikaan Pyry viilettää edelleen joukon kärjessä ja maaliviiva näkyy jo. Silloin Pyry vilkaisee taakseen ja näkee Helmin keikkuvan selällään, jalat huitoen ilmaa. Hetkeäkään epäröimättä Pyry tekee sen, mikä on hänelle tärkeintä. Mutta mitähän se lienee? Onko voittaja aina se, joka tulee ensimmäiseksi?Ei kommentteja:

Lähetä kommentti