27. tammikuuta 2012

Winters, Pierre: Minä päästä varpaisiin

Lasten Keskus (2011)

Kuvat Eline van Lindenhuizen
Minä päästä varpaisiin on osa Tahtoo tietää -sarjaa, jossa ilmestyy kuvitettuja tietokirjoja yli 3-vuotiaille. Kirjat kertovat asioista, joista lapset mielellään tahtovat tietää.

Tämän kirjan aiheena on lapsi itse. Kirjassa käydään läpi kaikki kehon osat ja niiden käyttötarkoitukset, ja kurkistetaanpa hieman ihon allekin. Tekstiä ei ole kovin paljon, eli varmaankin juuri sopivasti antamaan hieman tietoa kuitenkaan menettämättä lapsen kiinnostusta. Havainnolliset ja hauskat kuvat antavat osaltaan lisätietoa, esimerkiksi siitä, millaisia tunteita kasvoilla näkyy.

Kirjassa kannustetaan lasta miettimään asioita myös itse. Jotkut asiat tuoksuvat hyvälle tai pahalle, ja lapsi voi pohtia miltä kuvissa näkyvät asiat haisevat tai tuoksuvat. Korvien yhteydessä taas mietitään, että jotkut äänet ovat miellyttävämpiä kuin toiset, ja lapsi voi kertoa mistä äänistä itse pitää sekä ajatella miltä kuvissa olevat asiat kuulostavat. Pienet Tiesitkö? -kuplat sisältävät lisätietoa kustakin aiheesta. Tiesitkö esimerkiksi, että nenässäsi on paljon pieniä karvoja, jotka pysäyttävät ilmassa leijuvia hiukkasia, ja siksi sinua aivastuttaa joskus.

Lopuksi kirjassa muistutetaan myös, että kehosta täytyy pitää hyvää huolta. Juoda ja syödä tarpeeksi ja nukkua riittävästi. Vaatetta voi lisätä kylmällä ja vähentää jos on kuuma, ja pesullakin täytyy välillä käydä. Joskus voi kuitenkin käydä myös niin, että sairastuu tai satuttaa itsensä. Silloin tarvitaan hyvää hoitoa ja joskus jopa reissua lääkäriin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti