12. lokakuuta 2012

Meloy, Colin: Sysimetsä

Otava (2012)
Kuvittaja: Carson Ellis
Suomentaja: Peikko Pitkänen
Lukija: Eero Saarinen

Olen ihastunut äänikirjoihin. Tunnen käyttäväni kotitöihin kuluvan ajan hyödyllisesti, kun voin kuunnella äänikirjoja samalla kun silitän vaatteita tai pyöritän pullia. Lainaustilastojen perusteella muutkin ovat löytäneet äänikirjat, sillä niiden lainaus on noussut hurjasti viimeisen vuoden aikana. Meille on tullut hyllyyn useita kivoja äänikirjoja, niinpä Meloyn Sysimetsä joutuikin odottamaan kuunteluvuoroaan pitkään. Lopulta pääsin kuitenkin siihen käsiksi.

Lukija Eero Saarisen miellyttävä ääni teki tästä hiukan yli 13 tuntia kestäneestä fantasiaseikkailusta mukavan ajankulun. En kuvailisi teosta ikimuistoiseksi, muttei minun silti käynyt mielessäkään jättää sitä kesken. Tarina alkaa siitä, kun varisparvi sieppaa Pruen vauvaveljen ja tyttö lähtee jäljittämään pienokaista Tiettömään korpeen, Sysimetsään. Pruen mukaan änkeää koulukaveri Curtis, mutta lapset joutuvat pian eroon toisistaan. Näin tarinaan saadaan kätevästi eri näkökulmia. Matkalla lapset kohtaavat sekä lempeitä auttajia että vihamielisiä hahmoja. Metsässä tapahtuu kummallisia asioita, jotka eivät tarkemmin ajatellen olekaan niin kummallisia. Siellä taistellaan vallasta.

Muistan miettineeni tilausvaiheessa, sijoitetaanko teos lastenosastolle vai nuortenosaston fantasia-genreen. Puhuvat eläimet sijoittaisin mieluusti lastenosastolle, mutta tarinan päähenkilöiden ikä viittasi enemmän nuortenosastolle. Prue on jo täyttänyt 12 vuotta. Nyt, kun olen tutustunut tarinaan, olen varma, että teos kuuluu nuortenosastolle. Se sisältää runsaasti väkivaltaa, lähinnä tosin suurpiirteisiä taistelukuvauksia, mutta joutaa silti pois pienimpien ulottuvilta.

Mutta miksi varikset kaappavat juuri Pruen veljen? Tapahtumien syyt juontavat aikaan ennen Pruen syntymää, jolloin hänen vanhempansa vasta haaveilivat omasta lapsesta. Epäilen, että tarkkakaan lukija ei vielä tiedä kaikkia taustalla vaikuttavia seikkoja, sillä tämäkin teos aloittaa sarjan, kyse on Sysimetsän kronikoiden ensimmäisestä osasta.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti