30. marraskuuta 2012

Strid, Jakob Martin: Jättipäärynä joka kasvoi talon kokoiseksi

Otava (2012
Tanskankielinen alkuteos: Den utrolige historie om dem kæmpestore paere

Suomentanut Päivi Kivelä

Jo kirjan nimi Jättipäärynä joka kasvoi talon kokoiseksi : (eli kertomus siitä, miten Jeremias Jylhävirta pääsi takaisin hänelle kuuluvaan virkaan Poutarannan pormestariksi, kaupungin asukkaiden suureksi iloksi, kaikkien paitsi yhden) ilmaisee paljon siitä, mitä kirjassa tulee tapahtumaan.

Poutarannan pormestari on ollut kokonaisen vuoden häviksissä, kun Miksun ja Sebastianin onkeen takertuu pulloposti. Vaikuttaa siltä, että sen on lähettänyt pormestari itse. Pullopostin mukana tulee siemen, jonka kaverukset kylvävät heti maahan. Arvaatkos, mitä siitä kasvaa?

Pullopostin mukana tulleesta siemenestä kasvaa jättipäärynä. Varapormestari Oksa vaatii hävittämään sen, ja onnettomien yhteensattumien johdosta Miksu ja Sebastian joutuvat ontoksi koverretussa päärynässä mereen. Kun varapormestari vielä ampuu heidän peräänsä, ystävykset päättävät muuttaa päärynän merikelpoiseksi alukseksi ja jatkaa matkaansa kohti salaperäistä saarta. Onneksi päärynä on täynnä monenlaista käyttökelpoista kamaa, joka kannettiin sinne sateelta suojaan, kun Miksun ja Sebastianin talo vaurioitui päärynän kasvaessa.

Merimatka sujuu pääosin leppoisissa merkeissä, ja kaikki matkalaisten kohtaamat henkilöt osoittautuvat avuliaiksi. Salaperäisen saaren etsinnän kannattaisi kuitenkin jättää sikseen:

Kukaan, joka on esiny salaperäistä saarta, ei ole koskaan tullut takaisin! Ensin pitää päästä Karmean merihirviön ohi. Se on 50 metriä pitkä ja voi puraista laivan keskeltä poikki. Mutta sen jälkeen tulee vielä pahempaa: Yönmusta meri. Se on merimiesten kauhu. Sen ikuisessa pimeydessä mellastavat aaveet ja kummitukset.

Sekä kuvitus että teksti ovat J. M. Stridin käsialaa. Teksti on osa kuvitusta, tekstityyppi on erikoinen ja tärkeitä ilmaisuja on korostettu. Jo kirjan kannessa on paljon katsomista ja sivut täyttyvät hurmaavista yksityiskohdista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti