19. heinäkuuta 2013

Kunnas, Mauri & Kunnas, Tarja: Koiramäen tarinat

Otava (2013)
Herra Hakkarainen vierailee Rauman pääkirjastossa unikeonpäivän aattona. Visiitin innostamana tartuin Koiramäen tarinat -kirjaan. Tämä yhteisnide sisältää viisi ennen julkaistua tarinaa: Koiramäen talossa, Koiramäen lapset kaupungissa, Koiramäen talvi, Koiramäen joulukirkko sekä Koiramäen lapset ja näkki. Näistä ensimmäinen ilmestyi vuonna 1980 ja viimeinen 2007.

Hakkarainen ei liikuskele varhaisemmassa tuotannossa, mutta taattua Kunnasta kirja on alusta loppuun. Erityisen ilahduttava on Mauri Kunnaksen esipuhe.
Koiramäkeen liittyy minun mielessäni sellaista nostalgiaa, jonka lapsena aistin suvussani ja sukulaisteni kertomuksissa. Jossakin syvällä se asuu minussakin, jonkinlainen entisaikojen suomalaisten henki. Vuosien mittaan Koiramäkeen on aina ollut kiva palata, piirtää niitä metsiä ja peltoja, aittoja ja hevosia. Kai kaipuu Koiramäkeen on paluuta johonkin entiseen, rauhalliseen maailmaan.
Esipuheessa Mauri Kunnas kertoo, miten pikkukaupunkilaispoika Vammala citystä alkoi tehdä kuvakirjaa perinteisestä suomalaisesta talonpoikaiselämästä. Esipuheesta selviää myös se, miksi Kunnakset viettivät aikaa Punkalaitumella, lähellä Yli-Kirran talonpoikaismuseota, josta tuli Koiramäen talon esikuva. Kunnas vaikuttaa vaatimattomalta mieheltä. Hän jättää rehvastelematta, miten paljon rahaa keräsi Koiramäen joulukirkkolla Tyrvään Pyhän Olavin kirkon jälleenrakennukseen. Tämän tiedon löydät Googlen avulla.

Pakko vielä mainita, että kirja on joutsenlipputuote. Se on siis tehty Suomessa. Yllättävän moni kuvakirjoista on painettu jossain ihan muualla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti