3. maaliskuuta 2015

Hytönen, Ville & Penna, Virpi: Ötökkämaan tarinat

Tammi 2014


Ötökkämaan tarinat on kokoelma erilaisten, mitä mielikuvituksellisempien, ötököiden ja eliöiden tarinoita. Joka ötökkä on omanlaisensa persoona omine tapoineen ja ongelmineen, joihin onneksi löytyy monenlaisia ratkaisuja. Ville Hytösen tekstit imaisevat mukaansa, ja kieli aiheuttaa lukijassa suurta riemastusta. Virpi Pennan kuvitus herättää henkiin kaikki tuikat, surskiaiset, kultiaiset, nykähukat, jämsikkäät ja muut öttiäiset omissa puuhissaan.

Vanhassa homeisessa purjossa, pienen purjoniityn laidalla, eleli eräs kovin erikoinen pariskunta, likaisia kumpikin. Toista kutsuttiin Läntiksi ja toista Likakasaksi. He pitivät purjosta erityisesti siksi, että sen tuoksu oli niin voimakas.
Läntti ei ollut mikään tavallinen läntti. Se oli sellainen paakkuinen ja vähän rasvainen läntti, joka lähinnä nököttää maassa ja velloo. Se ei pitänyt hajuvesistä, ei liioin kammasta eikä saippuasta.
Likakasa oli vähän samanlainen, suurempi vain. Se oli pyöreä ja pehmeä, litiseväkin, mutta oudolla tavalla kuohkea. Se piti käytettyjä tohveleita, tahmaista nuttua ja likavillaista talonpoikaishattua.



Hämämäkämäkin vatsa kurisee, mutta seitistä ei löydy ötökän ötökkää, joten kiukuttaahan se. Ja sekin kiukuttaa, ettei oikeastaan edes haluaisi syödä metsän muita ötököitä, mutta niitä Hämämäkämäkki on opetettu syömään, joten minkäs teet. Onneksi seittiin sattuu eräs Äkämäkätkökääriäinen, jolla on ehkä ehdottaa pulmaan ratkaisua. Ja siitäpä aihe juhlaan!
 
Jäärä letutti ja piuhtoi, Punkeri punki ja punkeroi. Jäärä sikuloi ja läyhti, Punkeri punkeroi ja punki. Ja lopulta Jäärä opetti Punkerille miten simutetaan, metutetaan ja loistitaan.
Ja niin Hämämäkämäkin iloiset kesäkestit saivat taas hurjan hyviä herkkuja: kihvipannua, takilolettuja, lehmustiuhtia, kirviäismehua, puhnasammalta ja käpyleipiä.

 
Kokeilepa sanoa kolme kertaa nopeasti Hämämäkämäkki tai Äkämäkätkökääriäinen. Sitten, kun olet tavalla tai toisella tyytyväinen tulokseen (tai et pysty naurultasi enempään) voit lähteä lainaamaan kirjastosta tämän kirjan. Siitä löytyy aika monta muutakin sanaa ja kokonaista tarinaa, joissa riittää makusteltavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti