9. huhtikuuta 2015

Walliams, David: Herra Lemu

Tammi 2014
Herra Lemusta kertova kirja julkaistiin jo viime vuonna, mutta jostain syystä tartuin itse siihen vasta nyt. Ja kirja pääsi kyllä suoraan omaan vinkkauskoriini! Vinkkasin viime viikolla Roald Dahlin kirjoja yhdelle luokalle (ja taisin innostua niistäkin aika toden teolla), ja kun Walliamsia mainostetaan "uutena Roald Dahlina", niin pakkohan kirjaan oli tarttua. Täytyy myös mainita, että kirjan on suomentanut mm. Harry Pottereiden suomentajana tunnetuksi tullut Jaana Kapari-Jatta, joka on taas kerran tehnyt hyvää työtä. Kirjat on kuvittanut Quentin Blake, jonka tyyli sopii hyvin yhteen Walliamsin kanssa.

Herra Lemu lemusi. Ja löyhkäsi. Ja jos voi sanoa, että löyhkälemusi, niin sitä myös. Hän oli maailman lemuavista lemuavin lemuaja. 
Lemu on pahimman lajista hajua. Lemu on pahempaa kuin löyhkä. Ja löyhkä on pahempaa kuin haisu. Ja haisu on pahempaa kuin katku. Ja katkukin helposti nyrpistää nenän. 
Ei ollut herra Lemun vika, että hän lemusi. Hänhän oli kuitenkin kulkuri.

Herra Lemu on siis kulkuri, joka majailee puistonpenkillä pienen koiransa Herttuattaren kanssa. Kukaan ei tiennyt, mistä he oikein olivat ilmestynyt siihen, mutta kaikki olivat herra Lemulle enimmäkseen kilttejä. Kukaan ei kuitenkaan koskaan pysähtynyt juttelemaan hänen kanssaan, koska "mikään tässä maailmassa ei itse asiassa haissut yhtä pahalta kuin herra Lemu.". 

Kunnes yhtenä päivänä pieni Chloe-tyttö keräsi rohkeutensa ja meni juttelemaan kulkurille. Chloe ajeli vanhempiensa autossa joka päivä herra Lemun ohi (hän kävi koulua yksityisessä hienostokoulussa), ja aina Chloe ihmetteli, mistä mies oli puistonpenkille tullut ja ennen kaikkea miksi. Chloella ei ollut paljon ystäviä, sillä häntä kiusattiin koulussa, eikä kotonakaan sujunut paljon paremmin. Hänen äitinsä keskittyi pelkästään parlamenttiehdokkuuteensa ja Chloen siskoon Annabelleen, eikä Chloen taitoja tarinoiden kirjoittajana pidetty kovinkaan kummoisina.

Ja niin herra Lemu ja Chloe vähitellen ystävystyivät, vaikka Chloe ei asiasta voinut kenellekään kertoa. Eihän hänen perheensä olisi hyväksynyt kulkuria sopivaksi ystäväksi! Mutta kun Chloen äidin poliittisessa ohjelmassa halutaan mm. kieltää kaikki kodittomat eli "rähjä-roopet", täytyy Chloen tarttua toimeen: herra Lemu nimittäin muuttaa Chloen perheen puutarhavajaan. Asiahan ei kovin kauaa salassa pysy, ja herra Lemu onnistuu aiheuttamaan hämmennystä paitsi Chloen perheessä, myös ihan kansakunnan ylimmällä tasolla.

Walliamsin lastenkirjoissa on mukana yhteiskunnallista kannanottoa ja eriarvoisuutta mutta myös rutkasti huumoria. Tyyliltään se kieltämättä muistuttaa Roald Dahlin suorasukaista kerrontaa. Asioita ei hyssytellä, mutta loppujen lopuksi kaikki kääntyy kuitenkin parhain päin.

7 kommenttia:

 1. Tosissaan valloittava tarina ! Minullakin kesti ennen kuin aloin lukea. Tammikuussa pistin postauksen blogiin ja linkitin oheen muitakin blogikirjoituksia samasta kirjasta. Olipa hauskaa saada muistutus mukavasta lukukokemuksesta :)

  VastaaPoista
 2. Ai niin, tässä linkki kirjoitukseeni: http://ritamentor.blogspot.fi/2015/01/david-walliams-herra-lemu.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä mukavaa lukea muidenkin kirjoituksia samasta kirjasta - aina löytää jotain uutta ajateltavaa, ja samatkin asiat voi pukea sanoiksi niin monella eri tavalla. Tarinassa on todella paljon hienoja ja hauskoja yksityiskohtia ja sitten niitä suurempia opetuksia! Ja tuo kahvilakohtaus todella kertoo kuinka lemuava herra Lemu oikein on :)

   Poista
 3. Pidin kirjasta Poika ja mekko, joten tämäkin menee ehdottomasti lukulistalleni. Tuo pieni yhteiskunnallisuus on vaan hyvästä, sopivan herättelevää. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä todellakin! Ja pidän hirvittävästi Walliamsin huumorista. Itselläni on Poika ja mekko sitten seuraavana lukulistalla :)

   Poista
 4. Walliamsit ovat niin hyviä! Toivottavasti näitä saadaan pian suomeksi lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan samaa mieltä olen kanssasi - toivottavasti saadaan lisää suomennoksia Walliamsin kirjoista! :)

   Poista