12. kesäkuuta 2015

Docherty, Helen: Abrakaseepra

Mäkelä 2015
Kirjoittanut Helen Docherty
Kuvittanut Thomas Docherty
Suomeksi riimitellyt Terhi Leskinen

On Torkkulan kylässä rauhaisaa aina,
kiire ei kenenkään niskassa paina.
Vuodesta toiseen aika vain mataa
ja elämä kitkuttaa hiljaista rataa.

Eräänä rauhallisena päivänä uneliaaseen pieneen Torkkulan kylään saapuu Abrakaseepran taikashow, ja saa asukkaat innostumaan. Seepra pystyttää lavansa torille muiden katsellessa vieressä jännittyneinä ja illalla koittaa esityksen aika. Koko kylä on kerääntynyt torille ihmettelemään ja seepraneitonen saa suuren suosion.


Ainoa, jota vähän kismittää on vuohi. Sitä harmittaa, että uusi tulokas tuntuu kokonaan vievän muiden eläinten huomion. Eläimet haluavat kiittää seepraa lahjoilla hienosta esityksestä ja show tuntuu kiinnostavan niitä ilta toisensa jälkeen. Päivisinkin seepran ympärille kerääntyy suuri joukko eläimiä kuuntelemaan sen tarinoita, eikä kukaan enää vietäkään aikaansa vuohen laivalla. Muut jopa pyytävät seepraa jäämään kylään, ja reissuelämään kyllästynyt seepra suostuu mielellään, mutta vuohelle tämä on viimeinen pisara. Se alkaa punoa juonta.


"Kaunainen vuohi samaa levyä soittaa
ja pikkuhiljaa eläimet puolelleen voittaa."
 
Seepralla on oudot raidat, toteaa vuohi. Ja kun vuohi riittävän pitkään kuiskuttaa vuorollaan jokaisen eläimen korvaan, että on se seepra aika kumma, alkaa se tuntua siltä muistakin. Seepran suosio laskee, ja kohta vuohi jo tyytyväisenä naputtelee puuhun kyltin: "raidat kielletty". Surullinen seepra lähtee matkoihinsa hiljaa yön pimeydessä.
 

"Vuohi veneestä loikkaa ja polskii rantaan,
sitten nöyrästi anellen kyykistyy santaan."

Seuraavana aamuna seepra on poissa ja kylän lapset suruissaan. Itse asiassa vuohi huomaa koko kylän surevan seepran lähtöä, ja tajuaa tehneensä jotain todella tyhmää. Miten asian saisikaan korjattua? Yhteispelillä, koko porukalla, vauhdilla takaa-ajoon! Onneksi seepra löytyy ja on anteeksiantavainen. Vuohi oppii, ettei kateuden kannata antaa ottaa valtaa. Kylästä kyllä löytyy tilaa ja tehtävää molemmille, ja taianomaiset illat saavat jatkua kaikkien ilona.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti