5. kesäkuuta 2015

Hallava, Anna: Sammakkoprinsessa

WSOY 2015
Anna Hallavan esikoisteos Sammakkoprinsessa tarjoaa kevyttä ja hauskaa viihdettä nuorille, pienellä yliluonnollisella vivahteella, ja käy se hyvin tällaiselle vähän vanhemmallekin. Chick-lit on aikuisten kaunokirjallisuudessa ollut viime vuosina suosiossa, ja Sammakkoprinsessa menee aikalailla samantyyppiseen kategoriaan nuortenkirjallisuuden puolella.

Sammakkoprinsessan pääosassa on kohta 14 täyttävä Ofelia, joka haaveilee samaa koulua käyvästä Jetrosta. Jetro on hänen mielestään kaikinpuolin ihana, ja puheisiinkin Ofelia välillä aina pääsee, mutta juuri silloin suusta tuntuu aina purskahtavan kaikenlaista noloa ja asiaankuulumatonta. Parhaiden kavereiden, rauhallisen Esterin ja itsevarman Kukan, kanssa Ofelia voi onneksi suunnitella parhaita lähestymistaktiikoita ja pohtia, josko se Jetrokin olisi yhtä ihastunut, mutta vain ujo. Ofelian suurin ja tärkein lähiaikojen tavoite on päästä suutelemaan Jetroa, tai ehkä vaikka jotakuta muutakin, kunhan nyt vain ensisuudelma toteutuisi.

Ofelian 14-vuotissyntymäpäivänä hänen vanhemmillaan on asiaa. He myöntävät, että juttu olisi ehkä ollut hyvä kertoa jo aiemmin, mutta tässä se nyt tulee: Ofelian isä on ihminen, ja äiti keiju, mikä tarkoittaa, että Ofelia on puoliksi keiju, ja itseasiassa keijuprinsessa. Keijupuoli hänessä syttyy eloon tasan 14 vuotta syntymähetkestä, ja aika moni asia muuttuu, vaikka Ofelia yrittää taistella kaikin voimin vastaan. Toiveen ensisuudelmasta tämä käänne muuttaa enemmän kuin haastavaksi sillä Ofelian keijukummitäti on antanut tälle jo syntyessä lahjan, josta ei voi kieltäytyä. Rakkauden Tuntemisen lahja tietää kantajalleen suurta onnea tosirakkautensa kanssa, mutta vain tosirakkautensa kanssa, ja muiden suutelemisesta seuraa liuta sammakoksi muuttuvia poikia. Montako kokeilua Ofelia tarvitsee ennen kuin uskoo...?

Keijuprinsessa Ofelia yrittää tasapainotella oman maailmansa ja keijumaailman välillä. Yhtäkkiä hän on prinsessa, jonka pitäisi opetella hovietikettiä, ja mahtua iltapukuun, vaikka ihan tavismaailmakin on teinille riittävän hankalaa. Oma ulkonäkö häiritsee, eikä prinsessan viehkeydestä ole tietoakaan, mutta sellaista kai se helposti on nuoren pään sisällä: ainainen kömpelö ja itseensä tyytymätön olo. Ofelian tarina jää tässä kirjassa aika hauskasti kesken, ja seuraava osa Operaatio Huulituli on tiedossa 2016.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti